Logga: Bränneriets Gård
 

Odlingarna

Den ekologiska bärodlingen inom staketet är 8 000 m2 stor och målet är att göra den till en trevlig och vacker besöksträdgård, där ni gäster både ska kunna gå och njuta men även plocka en del själv. Redan nu är självplockningen av hösthallon väletablerad i slutet av sommaren. Tydliga instruktioner står på grindarna in till odlingen och vi ber er läsa dessa innan ni börjar.

Bland bären märks främst hösthallon, men vi odlar också blåbär, björnbär och havtorn mm. Dessa brukar mogna fram någon gång i augusti och sedan finns det någon sorts bär att plocka fram till frosten om man vill. Dock är efterfrågan på självplockningsbär större än vad vår odling producerar så vi har endast öppet självplockningen på hösthallon ons, fre och sön under säsong så de hinner vila upp sig ibland och sätta nya bär. Övriga bär kan plockas alla öppetdagar i mån av tillgång. Vi planterar hela tiden nya buskar och utökar odlingarna.

Så småningom kommer trädgården att erbjuda självplockning även av frukt. Plommon- och bigarråträden växer så det knakar och äppelhäcken hoppas vi kunna skörda från om ett par år. Sparris och grönsaker har vi inte självplockning på annat än undantagsvis, ex. kan du komma på midsommarafton och gräva upp din egen potatis.

Så går det till

Kom som du är! Ta gärna oömma kläder på dig. Hallon plockas vid uppehållsväder. Ta med eget emballage eller så tillhandahåller vi askar, vi väger inte tomemballage utan drar av 5:-/kg för bär.  Vuxna får smaka och barn får äta! Tar bären slut så stänger vi självplockningen till nya mognat fram.

Vad har vi till självplockning? Aktuell självplockningssatus hittar du alltid i gröna rutan på framsidan.

Krusbär har vi både gröna och röda och dessa brukar mogna i juli. Vill man koka sylt eller marmelad så plockas de lite omogna, vill man däremot göra paj eller äta som godis är de godast om de är riktigt mogna. 

Vinbär har vi i alla tre färgerna rött, vitt och svart. De mognar någon gång i juli och hänger kvar på buskarna länge ifall de inte tar slut.

Blåbären brukar mogna i slutet av juli och sätter ju endast frukt en gång, så när de är slut så är de slut.... Vi har dock tre olika sorter som mognar olika fort så säsongen varar några veckor iallafall. 

Hösthallonen är klart populärast hos oss! De brukar vara klara för självplockning  i mitten av augusti och sedan sätter de nya bär ända fram till frosten. Dock är de godast i september medan dagsljuset och värmen fortfarande är tillräcklig. Hallon plockas alltid vi uppehållsväder då hållbarheten försämras avsevärt annars. Vid frysning så lägg dem i luftiga burkar så har ni fina styckfrysta bär. 

Björnbären mognar något senare än hösthallonen men sätter också bär långt in på hösten. När man plockar björnbär är det viktigt att hålla utkik efter de allra största och svartaste bären. Vi syltkokning spelar det inte så stor roll men sötman i bären kommer inte förrän sista veckan då de sväller upp till dubbel storlek innan de blir övermogna och trillar av....ett väl moget björnbär är absolut värt att vänta på! 

Havtorn har vi fem sorter av som alla har olika smak, storlek, färg och mognadstid. De brukar vara klara i början av september och sedan kan man plocka några veckor framåt, beroende på väderleken. Är det mycket varmt så jäser de snabbare på busken. Plockning av havtorn är lite tålamodskrävande då de är små och buskarna har vassa tornar. Ett tips är att plocka där de inte sitter så tätt så fingrarna får plats mellan bären. Havtorn plockas i lite mindre plastaskar då pappersaskarna suger åt sig saften annars. 

Aronia är vårt senaste bär och plockas i oktober/november efter första frosten. Smakmässigt ligger de mellan svartvinbär och rönnbär med mycket strävhet. De används mest till förädlade produkter såsom saft, sylt och marmelad och jag brukar säga att de behöver tillsättas syra för att bli riktigt goda. 

 

Bränneriets Gård
Nöbbelöv 1303 (hitta hit)
241 93 Eslöv

info@brannerietsgard.se
0413-184 23
 

Om Bränneriets Gård
Bränneriets Gård erbjuder ekologiskt odlade bär och grönsaker och egentillverkat mathantverk med ursprung från gårdens odlingar. Det finns även ett mysigt café. Välkommen in på en kopp kaffe och härbakat eller en säsongsanpassad lunch!

Öppettider:

Torsdag - fredag 11-17

lördag -  11-15

Alla helgons dag 31/10 stängt, sista öppna dagen för säsongen 19/12